Тернопіль

“Три місяці платив податки, хоча нічого не заробляв”, – тернополянин розповів, як відкривав свій бізнес

855766_1_w_300— Працював в IT-компанії в Тернополі. Але не задовольняла зарплата. Вирішив розпочати власну справу, — розповідає підприємець 25-річний Олег Палюх. Живе в місті Теребовля Тернопільської області. Торік відкрив кав’ярню. Вклав у бізнес майже 200 тис. грн.

— Родичі та знайомі мене не зрозуміли. Казали — краще б купив машину, ніж вкладати гроші в бізнес. Почав розпитувати людей, чого їм бракує в місті. Більшість казали — кав’ярні. Я мав мінімальний досвід роботи в подібній сфері. У студентські роки кілька місяців підробляв офіціантом у піцерії. Запитав порад у місцевих рестораторів. Зрозумів, що вони нічого не знають про свій бізнес. Ще одна проблема малого бізнесу — ніхто не хоче ділитися досвідом безкоштовно. Навіть, якщо не створюєш конкуренції. Про організовану спільноту підприємців узагалі мовчу. Тому, як відкрити кав’ярню, читав в інтернеті. Там знайшов постачальників, обладнання, меблі, працівників. Заклад відкрив у центрі, неподалік міської ради та райдерж­адміністрації. Орендував кімнату на 30 “квадратів”. У цьому районі найбільше проходить людей. А кава — швидкий продукт. Її часто беруть із собою, передає Gazeta.ua.

Зробити документи в провінційному містечку значно легше, ніж у тому ж обласному центрі. Місяць витратив на оформлення статусу підприємця, стільки ж на пошук приміщення. Неважливо, скільки готуєшся до запуску бізнесу. Статус підприємця треба відкрити насамперед. Без цього не зможеш орендувати приміщення, оформити документи. Три місяці платив податки, хоча нічого не заробляв. Для підприємців чомусь завищені комунальні тарифи. Звісно, я використовую значно більше води чи електрики, ніж пересічний житель міста. Але й оплачую вдвічі дорожче. Плюс — податки за себе та працівників.

Їм плачу ставку плюс відсоток від виторгу. Така система мотивує людей працювати краще. Аби заробіток був стабільний, розробили сезонне меню. Влітку пропонуємо більше видів холодної кави, чаю та лимонадів. Узимку — гарячих напоїв. Восени кав’ярні буде рік. Удалося повернути 70 відсотків вкладених грошей. Задумуюся про розширення бізнесу



Loading...







Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK