Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру опублікували ряд порад, які допоможуть правильно вибрати кавун.
Кавун – це не просто ласощі, але і, між іншим, дуже корисний продукт, що містить масу поживних речовин. Можна перераховувати безліч його корисних властивостей, проте поговоримо про інше.
Скуштувавши кавун чи диню, Ви отримаєте задоволення, користь, чи можливо шлунково-кишкові розлади?
Адже дозрівання кавунів і динь, зазвичай, прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів, нітрати із яких накопичуються в овочах. Нагадаємо, максимальні рівні нітратів в кавунах не повинні перевищувати 60,0 мг/кг, в динях 90,0 мг/кг. В організмі вони трансформуються у нітрозаміни – потужні канцерогени, які накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту і можуть стати причиною гастриту, панкреатиту, хвороб печінки.
Наскільки природним шляхом дозрів кавун, можна визначити візуально. Якщо на розрізі велика кількість білих прожилок, то ймовірно, що процес дозрівання був порушений. Про те ж саме свідчить і велика товщина шкірки. До речі, найбільша кількість нітратів накопичується саме в шкірці.
Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також з’явитися навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, в результаті порушення їх цілісності та тривалого чи неправильного зберігання. М’якоть кавуна містить велику кількість поживних речовин, в тому числі легкозасвоювані цукри, які є прекрасним середовищем для мікроорганізмів, що викликають бродіння, а тим паче під плівкою і прямо на сонці. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання.
Звертайте увагу на те, в яких умовах реалізують баштанні. Часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де вони зберігаються навалом і прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.
Саме тому, незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку, чи в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Адже ягоди, що перевозяться до місця торгівлі у відкритій машині, вже точно не будуть чистими.
Щоб уникнути неприємностей рекомендуємо населенню:
– споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим;
– купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті кавуни та дині, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
– питати у продавця щодо наявності документу, в якому вказаний фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
– ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
– перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
– не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
– не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
-зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.
Залишити відповідь