Тернопіль

Житель Тернопільщини вирощує мікрогрін в домашніх умовах

На сьогодні мікрозелень, або як ще її називають — мірогрін, стає досить популярною. Новітній тренд, використовують у кулінарії та як додаток до здорового харчування. І таким не зовсім типовим для чоловіка заняттям займається кременчанин.

Ігор Кутний, вирощуванням мікрозелені почав займатися нещодавно. Асортимент наразі не великий, але є улюблені молоді паростки, які особливо смакують йому і його сім’ї, наприклад — соняшник.

— Раніше багато чув про це, та й коштував, але ніколи не думав займатися пророщуванням особисто. Так сталося, що я зараз не працюю, то ж з’явилася думка про вирощування мікрогріна. Про технології вирощування читав багато із інтернету, експерементував в чому краще пророщувати брав і агроволокно, чернозем, салфетний папір, різне. Доки не підібрав оптимальний варіант, адже для кожної культури підходить різний спосіб. Наприклад, для соняшника найкраще чорнозем, для гірчиці — агроволокно підходить,— каже Ігор Кутний.

Насіння висіває у лотки, розміром 13 на 13. Обов’язковою умовою для пророщення є темнота, важливо або прикривати зверху землею, або агроволокном.

— На один такий лоток йде близько 20 грамів насіння соняшника, а на виході зелені десь грамів 50. Для дозрівання зелені соняшника потрібно десять днів, це той період, коли з’являється два перших листочки якщо є третій, то рахується, що зелень переросла, стебло і листя можна їсти, а насіння та коріння залишаю в субстраті. Смак у мікрозелені набагато кращий ніж у проростках, — додає Ігор.

Поки що вирощує до десятка лотків та у планах є вирощувати набагато більше.

— Зараз день короткий і малосонячний, тож із шостої вечора включаю підсвітку для пришвидшення росту. Взагалі, це все копіткий процес і потребує багато уваги, вчасно полити, вчасно підсвітити, зрізати.

Для вирощування зелені під реалізацію Ігор планує зробити спеціальні стелажі та лампи для підсвічування. Тоді можна вирощувати різні види зелені.

Чому мікрогрін – це корисно

Мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин і трав. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот та ін. Вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і по максимуму використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.

Іноді мікрогрін плутають з проростками, які також користуються популярністю. Але насправді, це технічно різні фази розвитку рослин. Проростки — це тільки пророслі насіння. А мікрозелень — це стадія розвитку рослини, коли з’являються перші два листочки. Стебло і листя можна їсти, а насіння і коріння залишаються в субстраті. У проростках, вирощених у воді, з’їдається все. Смак у мікрозелені більш виражений, ніж у проростків.



Loading...







Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK