Файне місто

Тернопільські медики розповіли, як не отруїтися грибами

На данном изображении может находиться: растение, текст, на улице и природаГриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

З середини літа і до кінця жовтня триває грибний сезон. Сотні людей поспішають в ліс, щоб назбирати грибів. Проте не завжди це приносить радість та задоволення. За останні 4 роки в Тернопільській області було зареєстровано:
2015 рік – 3 випадки
2016 рік – 1 випадок
2017 рік – 24 випадки (в т.ч 3 померлих)
2018 рік – не було
2019 рік – не було

Найбільше було зафіксовано у 2006 році отруїлося грибами аж 46 осіб, із них 19 дітей, в т.ч 3 – дорослих померло.

Летальні випадки були спричинені отруєнням блідою поганкою, яку помилково сприйняли за сироїжку.
При збирані грибів, приготуванні з них страв, заготівлі на зиму та споживані завжди необхідно строго дотримуватися основних правил, повідомляють спеціалісти Тернопільського ОЛЦ.

Отже, збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Якщо є найменші сумніви, від таких грибів краще відмовитись. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також грибів, що ростуть поблизу автомобільних трас, полігонів різних відходів, та місцях звалищ. Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин йде накопичення токсинів.

Усі сумнівні, перестиглі, червиві, в’ялі гриби, частинки грибів – не шкодувати – викинути.

Не купляйте гриби на стихійних ринках. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Особливо потрібно звернути увагу при купівлі сушених грибів, тільки щоб були цілі не пошкоджені гриби.

Варити, смажити, консервувати, маринувати гриби потрібно строго дотримуватися технологічних процесів приготування. Готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Грибні страви заборонено давати дітям, вагітним та жінкам, котрі годують грудьми, людям літнього віку та особам, які страждають захворюванням кишково-шлункового тракту.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у усіх грибах.

Отруєння грибами дуже важко лікується, особливо у дітей. Захворювання починається раптово. З’являються нудота, блювота, сильні болі в животі, головний біль, запаморочення, слабкість можливо галюцинації. Врятування життя потерпілого залежить від вчасного надання якісної медичної допомоги. Необхідно як найшвидше промити шлунок, викликати у потерпілого блювоту, терміново викликати швидку медичну допомогу. Навіть при полегшені стану, обов’язково звернутися до найближчої лікувальної установи.

 



Loading...







Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK