Сьогодні українці відзначатимуть Старий Новий рік. В Україні прийнято святкувати Новий рік двічі – опівночі з 31 грудня на 1 січня за юліанським календарем та з 13 на 14 січня за григоріанським календарем. Вечір напередодні називають Щедрим або Маланчиним.
Особливістю Старого Нового року є посівання. Ця традиція передається з покоління в покоління. Люди віншують один одного і бажають міцного здоров’я, багатства, миру та гараздів тощо. Вважається, що у цей день першим в оселю має входити чоловік, тому зазвичай засівають хлопчики й чоловіки.
За традиціями на Старий Новий рік заведено накривати багатий стіл – для добробуту у сім’ї. Здавна 13 січня господині готували щедру кутю, яку робили з пшеничного зерна – символу воскреслого життя, маку – символу достатку в домі та меду – символу солодкого життя і міцного здоров’я. Також додавали горіхи, родзинки, цукати тощо.
«Ми завжди святкуємо як Новий рік так і Старий Новий рік. Куті не варимо, але цей день є особливим для усіх. На наступний день в дитинстві ходили посівати, але ближче до обіду, бо кажуть, що першими мають входити до хати чоловіки. Тепер засівають вже наші діти», – поділилася тернополянка Оксана Гладка.
«Старий Новий рік зустрічаємо у меншому колі, ніж Новий рік і скромніше. Новий рік святкую з друзями, а Старий – з батьками», – розповів тернополянин Андрій Лазута.
«Я люблю різдвяні свята. Цей період ще з дитинства є якимось особливим і чарівним для мене. Купую бенгальські вогники, накриваю на стіл і кличу найближчих мені людей», – поділилася тернополянка Катерина Поліщук.
Соломія Кручова
Залишити відповідь