Файне місто

Тернопільські медики розповіли про користь та шкідливість сухофруктів

f_12675012241348758910Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру розповіли про користь сухофруктів для організму людини. Також медики нагадали, за яких обставин вони можуть шкодити.

Сухофрукти – висушені фрукти або ягоди з залишковою вологою близько 20%.  Сушаться природнім або промисловим  шляхом.

Сухофрукти багаті вітамінами А1, В12356  та мінеральними елементами  (залізо, кальцій, магній, фтор, калій, натрій). Вони мають тривалий термін зберігання та не потребують зберігання в холодному місці. В цьому – одна з головних переваг сухофруктів, і в цьому відношенні вони є зручною альтернативою свіжим фруктам. Однак, під час сушіння, сухофрукт втрачає більшу частину вітаміну С.

При хімічній і температурній обробці фрукти обкурюються їдким газом   (сірчистий ангідрид – двоокис сірки, сірчистий газ, SO2, та ж добавка Е220) з метою позбутися бактерій, для збереження кольору, запобігання псуванню. Такі плоди шкідники уже не їстимуть.

До речі, побутує думка, що з сірчистим ангідридом наш організм справляється і повністю його виводить. Хоча вважається, що розчиняючись у воді, сірчистий ангідрид стає слабким розчином сірчаної кислоти, а це вже подразнення слизової шлунку.

Сухофрукти спеціально натирають гліцерином або іншим жиром, про походження якого може бути і взагалі невідомо.

Буває і таке, що для висушування фруктів застосовують паяльні лампи, бензинові чи газові пальники. Який присмак плоди можуть мати в такому разі?

Оброблені хімією сухофрукти на прилавках виглядають привабливо. Результат  такої « краси» для людини – болі в шлунку, порушення в роботі жовчного міхура, кишківника. Тому перед вживанням або приготуванням сухофрукти потрібно вимочити в окропі і ретельно промити. Таким чином Вам вдасться позбутися тих шкідливих речовин, які осіли на поверхні фруктів.

Якими ж мають бути сухофрукти, висушені у природний спосіб?

Колір родзинок і кураги повинен  бути коричневим, без надмірного блиску. Колір темних родзинок ( з червоного винограду) взагалі має віддавати чорним відтінком з можливим блакитним нальотом.

Інжир варто обирати сірий, коричневий або чорний.

У сухофруктів повинна бути присутня матовість,  зморшки і навіть певна припиленість.

До речі, вважається, що плоди висушені з кісточкою  корисніші.

У жодному разі, не купуйте  сухофрукти, на яких утворилася гниль або цвіль.

Отож: « Не все те золото і не все те корисне, що блищить».

 








Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK