Файне місто

Індекс борщу: як змінилася вартість приготування за рік

Найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2016 р.) зросла вартість приготування борщу з м’ясом − на 27,5% («плюс» 18,09 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 5,9% («плюс» 0,89 гривні).

Про це повідомляє “Агравері” з посиланням на прес-службу Економічного дискусійного клубу.

За розрахунками ЕДК, у листопаді 2017 року приготування популярних українських страв вартувало:

  • борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):  з м’ясом – 83,91 гривні та без м’яса (пісного) – 16,02 гривні;
  • дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) – 19,96 гривні;
  • вареників (з розрахунку 35– 40 штук):  з сиром – 73,94 гривні; з капустою – 20,74 гривні.

Тобто, у листопаді порівняно з попереднім місяцем вартість приготування популярних українських страв суттєвих змін не зазнала.

Збереглися тенденції попереднього місяця щодо подешевшання приготування борщу пісного («мінус» 4,5% або 76 коп.) та вареників з капустою («мінус» 1,4% або 29 коп.). В той же час вартість борщу з м’ясом порівняно з жовтнем не змінилася.

Натомість приготування дерунів із сметаною та вареників з сиром подорожчало на 0,9% (кожна позиція).

Зміни у вартості приготування страв обумовлювалися:

  • збереженням тренду щодо зниження споживчих цін на картоплю та овочі;
  • стійкою тенденцією до подорожчання яловичини, яєць та молокопродуктів.

У останньому місяці осені ц. р. витрати на приготування популярних національних страв були вищими, ніж роком раніше. Найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2016 р.) зросла вартість приготування борщу з м’ясом − на 27,5% («плюс» 18,09 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 5,9% («плюс» 0,89 гривні).

У листопаді для 17 регіонів країни було характерним зменшення загальної вартості набору з картоплі та овочів для приготування борщу, яке склало від 0,2% у Одеській 10,0% у Житомирській областях. Водночас у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях такий набір подорожчав у діапазоні від 0,2% до 6,5%.

Найдешевший овочевий набір для приготування каструлі борщу можливо було придбати у Рівненській області – за 7,72 гривні, найдорожчий − у Донецькій області – за 11,30 гривні.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK