Файне місто

Чим насправді годують дошкільнят у Тернополі?

Журналісти Тернопіль1 з’ясували, чи дотримуються норм у тернопільських дитсадках, скільки грошей в день витрачають на харчування одного малюка, та чи є раціон збалансованим. Деталі дивіться у сюжеті.

ТЕМА: ЧИМ ГОДУЮТЬ ТЕРНОПІЛЬСЬКИХ ДОШКІЛЬНЯТ

Що будете їсти? Сухарики! Любите сухарики? Так!

Так вихованці дитячого садка №4 розказують про підвечірок. Зараз – це сухарики q чай. Традиційно, кожного дня у діток є сніданок, обід, підвечірок і вечеря.

МАР’ЯНА МОЧЕУС – ШЕФ-КУХАР ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №4: «Є молочне, є омлет, є картопля з омлетом. На обід іде суп,  борщ, суп з фрикадельками, картопля з тефтелі, картопля з котлетою. Горох з рибною котлетою, салат з бурячка, салат з огірка».

Меню складають старша медсестра, комірник і завідуюча закладом.

СВІТЛАНА КУЗЕМКО – КОМІРНИК, ЗАВІДУЮЧА ГОСПОДАРСТВОМ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №4: «В раціоні обов’язково має бути відповідна кількість молочних продуктів, м’яса. Це все має бути раціонально, відповідний калораж. Меню приблизно прораховуємо наперед на тиждень. Щоб вони отримували білки, вуглеводи і жири».

Все це записують у перспективне меню. Рецепти беруть із різних джерел, зокрема, книг, рекомендованих Міністерством освіти і науки України. Продукти для страв замовляють у тернопільських постачальників, які виграли тендер. Якість харчів суворо контролюють, перевіряють необхідні сертифікати та терміни придатності. Зберігають продукти в спеціальних комірчинах.

СВІТЛАНА КУЗЕМКО – КОМІРНИК, ЗАВІДУВАЧ ГОСПОДАРСТВОМ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №4: «Ми зберігаємо м’ясо-молочні продукти. Для кожних продуктів в нас є окремі холодильники, морозильні камери. В другій кладовці більш сипучі, крупи, консервація. Так, щоб було окремо. Обов’язково окремо зберігаємо яйця, щоб вони не мали доступу до молочної продукції».

Старша медсестра – Галина Кобильник відповідає за санітарні норми на кухні. Кожного дня знімає проби готових страв для контролю якості.

ГАЛИНА КОБИЛЬНИК – СТАРША МЕДСЕСТРА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №4: «Кожного дня після сніданку. Беруть стерилізовані баночки. Накидаємо сніданок. Там молочне, що в нас там є і залишаємо їх в холодильнику на 3 дні».

Теж саме роблять з обідом і вечерею. Знімають такі проби кожного дня, після усіх прийомів їжі. Таким чином перевіряють страви на калорійність та інфекції. На кухні теж дотримуються усіх норм під час роботи. Весь інвентар використовують за призначенням. Обробляють необхідними засобами, зокрема, термічно.

ЛЮДМИЛА ЦІМЕРМАН – ЗАВІДУВАЧ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ №4: «Харчуванням я дуже задоволена. Тому, що ми самі контролюємо дуже суворо. Щоб було по-перше різноманітно, по-друге смачно, калорійно. Щоб були всі продукти».

Журналістам каналу Тернопіль 1, вдалось поспілкуватись і з батьками дошкільнят. Кажуть, харчуванням задоволені, а діти завжди ситі.

ІРИНА ТЕРНОВА – МАМА: «Харчуванням я задоволена, дитина ніяких претензій не має».

ЛЕСЯ НАВРОЦЬКА – МАМА: «Так, мене все влаштовує, харчуванням я задоволена. Так, завжди ситий. В цьому і плюс. Після сну діти голодні і щоб не чекати вечері, вони мають такий перекус».

Кожного дня на харчування однієї дитини виділяють 22 гривні.

Оксана Рогачук, Тарас Троян і вся команда каналу Тернопіль 1.









Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Пошук

МИ У FACEBOOK